Logotyp Susam, uppföljning och samverkan

Nu kan du läsa Finsam och Susam i mobilen

Ser webbplatsen lite annorlunda ut? Det beror på att vi bytt webbplattform för att uppfylla den nya tillgänglighetslagstiftningen som började gälla förra året.

Lars Höglund och Therese Lidman

– Största förändringen är att webbplatserna blir responsiva och går att läsa på valfri mobil eller platta, säger Lars Höglund som tillsammans med Therese Lidman och Anne-Lie Karlsson på Försäkringskassans internetredaktion har arbetat med att flytta webbplatserna till det nya systemet.

Planeringen av arbetet startade för över ett år sedan när Försäkringskassan köpte in det nya webbverktyget Sitevision.

– Det är ett modernare webbverktyg som gör det enklare att uppfylla tillgänglighetslagstiftningen och att förvalta innehållet på webbplatserna. Eftersom Försäkringskassan sköter Finsam.se och Susam.se föreslog vår it-avdelning att webbplatserna skulle bli piloter för det nya systemet, innan vi migrerar våra andra webbplatser, säger Therese Lidman.

Under augusti till oktober förra året flyttades allt innehåll. Arbetet har utgått från de riktlinjer som finns framtagna för att skapa användbara och tillgängliga webbplatser.

– Vi har bland annat skrivit om alla länkar så att de beskriver vart de går, säger Lars Höglund.

Ett annat arbete har varit att se över och rensa bort innehåll som är över två år gammalt från nyheter och kalendarium. I möjligaste mån kommer också de pdf-filer som finns, göras mer tillgängliga eller tas bort, säger Therese Lidman.

Under hösten gjordes också ett tillgänglighetstest av funka.nu och de saker som kom fram kommer att justeras under våren. I februari kommer också nationella rådet att ordna en workshop för att ta reda på mer om hur finsam.se används av förbunden och vilka behov som finns för att i framtiden kunna utveckla sidorna ytterligare.

Myndigheten för digital förvaltning sammanfattar den nya lagstiftningen (digg.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbetsförmedlingen
Försäkringskassan
Socialstyrelsen
Sveriges kommuner och regioner